Okul ayakkabıları ne kadar sağlıklı?

Uzmanlar, ayakkabı tabanının şoku emebilen özellikte olması gerektiğini belirterek kösele ayakkabı giyilmemesini önerdi.



Ayak ve ayak bileği cerrahisi alanında uzman olan İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Tahir Öğüt, vücudun tüm ağırlığını ve yorgunluğunu ayakların çektiğini belirterek, doğumdan itibaren ayak sağlığı için doğru ayakkabı seçilmesi ve ayak bakımının önemine işaret etti.

Bebeklerin doğduklarında düztaban olduklarını, bu durumun 5 yaşına gelene kadar devam ettiğini anlatan Öğüt, bu nedenle ilk 5 yaşta çocuğa ''ortopedik ayakkabı'' adı altında özel bir ayakkabı veya özel tabanlık yaptırmanın para israfı olduğunu söyledi.

İLK 5 YAŞTA ÇIPLAK AYAKLA YÜRÜNMELİ
Bu tür ayakkabıların zarar da verebileceğini belirten Öğüt, ''Zira ilk 5 yaşa kadar en sağlıklısı çıplak ayakla yürümektir. Düztabanlık konusunda bugün tıpta kanıtlanmamış ve hala tartışılan birçok nokta olmasına rağmen ilk 5 yaşta özel ayakkabı veya tabanlık kullanmanın gereksizliği, çıplak ayakla yürümenin daha sağlıklı olduğu artık tartışılmamaktadır'' dedi.

AYAKKABI TABANINA DİKKAT
Okul ayakkabısında bulunması gereken en önemli özellikleri de sıralayan Öğüt, ayakkabı tabanının şoku emebilen özellikte ancak kösele olmaması gerektiğini bildirdi. Ayakkabı tabanının ayak kavisini desteklemesi gerektiğini anlatan Öğüt, diğer özellikleri şöyle anlattı: ''Bir elimizle ayakkabının topuğu diğer elimizle de burnundan tutup ters yönlere çamaşır sıkar gibi çevirdiğimizde ayakkabı orta kısmında aşırı bir dönme olmamalı. Topuk kısmını iki parmak aramıza alıp yanlardan sıktığımızda ezilmemeli, sert olmalı. Burun kısmı altından tutup yukarı doğru bükmeye çalıştığımızda bükülme ayakkabının ortasından değil, burun kısmından olmalı. Burnu dar ve topuklu olmamalı. İlk giyildiği andan itibaren ayağı hiçbir şekilde sıkmamalı, zamanla açılması beklenerek alınmamalı. Ayakkabı ayak şişken, akşam saatlerinde alınmalı. Tabanı kaygan olmamalı.''


Konular