Yumurtlama Gecikmesine Neden Olan Faktörler

Bir kadının adet döngüsü 28-32 gün arasında olur. Bazen bu süre daha kısa veya daha uzun olabilmektedir. Aslında yumurtlama dönemi hesaplaması son adet tarihinin ilk gününden önünüzdeki ilk 12-16 gün aralığında yapılır. Çoğu kadında adet döngüsünün 11 ve 21’inci günleri arasında yumurtlama olur. Yumurtlama döngüsünü takip etmek çok önemlidir. Eğer gebe olduğunuzdan şüphelenerek doktora giderseniz, doktorunuz size kesinlikle son adet döngüsü süresi hakkında soru soracaktır. Çünkü ne kadar süredir hamile olduğunuzun hesaplaması son adet dönemi temel alınarak beklenen adet dönemine göre yapılır.

Bazen yumurtlama (ovulasyon) zamanında olmayabilir. Bunun arkasında yatan ana neden kısırlık olabilir. Ancak normal yumurtlama döngüsünü bozan birçok faktör vardır. Bu faktörler şöyledir:

Polikistik Over Sendromu

Kadınlarda kısırlığın yaygın bir nedenidir. Üreme hormonları olan östrojen ve progesteron dengesi bozulabilir ve bu da yumurtalıkta kisti tetikler. Hipofiz bezi, hipotalamus hormonları ve yumurtlamada değişimler, yumurtlamada gecikmeye neden olabilir. Yumurtlamayı geciktirmenin dışında insülin direnci, akne, boyun ve yüzde kıllanmaya neden olabilir.

Hipotalamik Disfonksiyon

Hipofiz bezi; her ay yumurtlamadan sorumlu olan folikül uyarıcı hormon (FSH) ve lüteinleyici hormon (LH) olarak iki farklı hormon salgılar. Fiziksel ve duygusal stres, obezite veya kilo verme gibi durumlarda hormonların akışı ve düzeni bozulabilir. Bu faktörler hem yumurtlama hem de adet döngüsünü etkiler. Düzensiz adet döngüsünün arkasındaki nedenlerden biri, hipotalamik disfonksiyon olabilir.

Erken Yumurtalık Yetmezliği (Premature Over Yetmezliği)

Bu bozukluğa otoimmün hastalıkların vücudun yanlışlıkla yumurtalık dokularına saldırması neden olabilir ve yumurta kaybına yol açar. Genetik ve çevresel faktörler de erken yumurtalık yetmezliğine neden olabilir. Ayrıca yaşla birlikte östrojen azalır ve bu nedenle yumurtalık içinde daha az yumurta oluşur.

Prolaktin Hormonu Yüksekliği

Hipofiz bezi prolaktin hormonunun aşırı üretimine neden olabilir. Bu durum “hiperprolaktinemi” olarak adlandırılır. Prolaktin hormonunun aşırı derecede salgılanması östrojen üretimini bozar ve kısırlığa neden olur. Bu sorun, hipofiz bezi düzgün çalışmadığında ortaya çıkar. Bazen kullanılan ilaçlar da prolaktin hormonu yüksekliği ve kısırlığa neden olabilir.