Yen, deflasyon beklentisiyle düştü

Japonya'da yarın açıklanacak olan ve düşüşe işaret etmesi beklenen tüketici fiyatları verisi öncesinde yen, euro karşısında 16 ayın en düşüğüne geriledi.

Asya'nın 2. büyük ekonomisi Japonya'da tüketici fiyatlarının düştüğüne işaret etmesi beklenen yarınki verilerin, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin nakit enjeksiyonlarını artırması için Japonya Merkez Bankası üzerindeki baskılarını artıracağı spekülasyonuna neden olması üzerine yen, euro karşısında 16 ayın en düşüğüne indir.

Yen, Abe'nin dün yaptığı basın toplantısında güçlü para politikasının, ekonomik önlemlerinin 3 temel direğinden biri olacağını söylemesinin ardından dolar karşısında Eylül 2010'dan bu yana en düşük düzeyine geriledi. Amerikan hisselerindeki zımni volatilitenin dün 5 ayın zirvesine tırmanması, güvenli varlık taleplerini destekledi. Filipin pezosu, hükümetin artan para birimini kontrol altına almak üzere harekete geçmesiyle 5 haftanın en düşüğüne işaret etti.

Abe yönetiminin doğuşunun, piyasanın deflasyonun sonlanacağı beklentilerini desteklediğini söyleyen Union Bank NA'nın traderlarından Kazuo Shirai, piyasaların hükümetin yeni aşağı çekme istekliliğini de netleştireceğini tahmin ettiğini belirtti.

Japon yeni, euro karşısında 113.65 düzeyinden 4 Ağustos 2011'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Yen, dolar karşısında 17 Eylül 2010'dan bu yana görülmemiş bir seviye olan 85.87'den işlem görmesinin ardından dünkü kapanışının yüzde 0.3 altında 85.84'ten işlem gördü. Euro, dolar karşısında büyük bir değişiklik kaydetmedi ve 1.3233 seviyesinde seyretti.

Japonya'da yarın açıklanacak olan resmi tüketici verileri, taze gıda hariç tüketici fiyatlarının Kasım'da yıllık bazda yüzde 0.1 düştüğüne işaret etmesi bekleniyor. Japonya Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi ise yüzde 1.


Konular