Bakır Çin verisinden destek buldu

Bakır Londra'da, toparlanan Çin ekonomisinin bakıra yönelik talebi artıracağı beklentileri ile yaklaşık bir ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Aluminyum, çinko, kurşun, nikel ve kalay da değer kazandı.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra metal Borsası'nda (LME), yüzde 1.7 ile 29 Kasım'dan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirerek ton başına 7,945.25 dolara kadar çıktıktan sonra, Şanghay saati ile 13:47'de 7,914 dolara geldi. Londra piyasası tatil nedeniyle iki gündür kapalıydı. Nisan vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.5 yükselerek ton başına 57,470 yuana (9,213 dolar) geldi.

Çin'de sanayi şirketlerinin karları Kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22.8 artarak 638.5 milyar yuana çıktı. Bu veri, Ekim ayında yüzde 20.5 ve yılın 11 ayında yüzde 3 artış gösterdi.

Hangzhou'da Yongan Futures Co. analisti Zhang Yu, "Yatırımcılar şimdilerde, Çin ekonomisinin gelecek yıl daha iyi gideceğine ve metallere yönelik talebin bu yıldan daha hızlı artacağına güçlü bir şekilde inanıyor," dedi ve "İnşaat sektörü ile ilgili emtiada ve Çin hisse senetlerinde bu hafta görülen yükselişler, toparlanma beklentilerini açık bir şekilde gösteriyor" yorumunda bulundu.

Southern Metropolis Daily'nin 25 Aralık'ta, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu tarafından hazırlanan bir taslak planına dayandırdığı habere göre, Çin'de kentleşmenin 2020 yılına kadar yatırımları 40 trilyon yuan artırması bekleniyor.

Mart vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında fazla değişmeyerek pound başına 3.60 dolarda kaldı.


Konular