Etkili ders çalışma yöntemleri

Psikolog Nezahat Bingöl, öğrencilerin okuldaki başarılarını önemli ölçüde etkileyen çalışma alışkanlıklarının evde kazanılması gerektiğini söyledi.



İzmir’de özel bir hastanede görev yapan psikolog Nezahat Bingöl, öğretim yılıyla birlikte anne ve babaların çocuklarının ders çalışmadığı, ödev yapmadığı serzenişlerinin başladığına dikkat çekti. Bingöl, öğrencilere, anne babaları tarafından ’tembellikle’ suçlanmamak, başarılı olmak için, etkili ders çalışma yöntemlerine başvurmaları gerektiği uyarısında bulunarak, "Amaçsız, plansız, programsız, yatarak, uzanarak, TV karşısında ya da müzik dinleyerek ders çalışıyorsanız, yanlış çalışıyorsunuz" dedi.

Psikolog Nezahat Bingöl, öğrencilerin okuldaki başarılarını önemli ölçüde etkileyen çalışma alışkanlıklarının evde kazanılması gerektiğini söyledi. Çalışma ortamının çalışma verimini etkilediğini, anne babaların çocukları için böyle bir ortam sağlamasının önemli olduğunu kaydeden Bingöl, "Öğrencinin çalışması için bağımsız bir odası yoksa evin bir köşesi çalışma için ayrılmalıdır" dedi. Okulda başarı için planlı ve programlı çalışmanın önemini vurgulayan Bingöl, şunları söyledi:

"Planlı ve programlı çalışma; zamanın iyi kullanılması ve planlanması, çalışma ortamının düzenlenmesi, not tutma, etkili dinleme, verimli okuma, özet çıkarma, güdülenme, derse hazırlıklı gelme ve tekrar demektir. Öğrenci planlı çalışarak her işe gerektiği kadar zaman ayırabilir. Günü gününe ders çalıştığında sınavlar öncesinde aşırı çalışmaya gerek kalmaz. Çalışma verimi artar, öğrendikleri daha kalıcı ve etkili olur. Eğer öğrenci, amaçsızsa, plansız programsız çalışıyorsa, evin değişik yerlerinde çalışıyorsa, yatarak, uzanarak ders çalışıyorsa, TV karşısında ya da müzik dinleyerek çalışıyorsa, ezberleyerek öğrenmeye çalıyorsa, kaynaklardan yararlanmıyorsa, yanlış çalışıyor demektir."

Öğrencinin derse aktif katılımın da başarıyı olumlu etkilediğini belirten Bingöl, derste dinleme yolu ile öğrenmenin, öğrencinin kendi başına öğrenmesinden hem daha etkili olduğunu hem de daha kısa sürede gerçekleştiğini söyledi. Bingöl, öğrencilere şöyle seslendi:

"Çalışmaya başlayamıyorum. ’Kitaba bakarak öylece oturuyorum’ diyorsanız, bir amaç belirleyin. Belli bir zaman süreci içinde çalışmayı alışkanlık haline getirin. Yaşam büyük bir yarıştır; bu yarışta kazananlar da olur, kaybedenler de. Siz hangi tarafta olmak istersiniz ? Kazanmak için çaba gerekir. İşe çalışma düzeninizi değiştirerek başlayın."


Konular